La Fecoll exporta els 'Caracóis Solidários' de l'Aplec, a Portugal

La promoció tindrà lloc els dies 27 i 28 d'agost, en el marc del 34è Aplec Internacional d'ADIFOLK, que se celebrarà a Elvas (Portugal).

Els beneficis aniran destinats al finançament de l'activitat de la Casa d'Acollida D'Os Cucos, gestionada per la Comissió de Millores del Municipi d'Elvas (CMCE).

La Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll) viatja aquest mes d'agost a la localitat portuguesa d'Elvas, on celebrarà dues caragolades populars per promocionar la cuina i la cultura festiva de Lleida, sota el paraigua de la solidaritat, vist el caire benèfic de la iniciativa. L'activitat neix en el marc del 34è Aplec Internacional Adifolk, en el qual la Fecoll participa com a entitat convidada i assumirà la representació gastronòmica, cuinant caragols i cassoles.

Es preveuen sengles tastets, els dies 27 i 28 d'agost, entre les 12 i les 14 hores, a la cèntrica plaça de la República d'Elvas. Platets –de caragols, amb pa i allioli, o de cassola– i gotet de vi, al preu de 5 euros; i tot per finançar l'activitat de la Casa d'Acollida D'Os Cucos, equipament gestionat per la Comissió de Millores del Municipi d'Elvas (CMCE), institució privada de solidaritat social, responsable d'altres respostes socials del municipi, com ara el Centre Residencial per a Gent Gran Santa Eulàlia o la Llar d'Infants Santa Eulàlia.

Ferran Perdrix, president de la Fecoll, es mostra satisfet "per l'oportunitat d'exportar la nostra cuina i la nostra festa a Portugal, un país en el qual els 'caracóis' formen part del patrimoni gastronòmic i són un plat molt apreciat". El representant de les colles de l'Aplec ha explicat també que "hem preparat la promoció en tres idiomes –portuguès, català i castellà– i desitgem que tant el públic local com els catalans i les persones d'altres territoris que visiten el país veí aquest mes d'agost, s'atansin a Elvas per degustar la nostra gastronomia i per conèixer una mica més de la cultura catalana".

Les caragolades solidàries de la Fecoll a Elvas tenen el suport d'Adifolk, de la Diputació de Lleida i del Patronat de Turisme de les Terres de Lleida; així com de la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, com a acció vinculada a la campanya 'Catalunya. On el menjar és cultura'. A més, hi col·laboren Raimat, Cooperativa El Soleràs, Caragols Almacelles, els forners de l'Aplec –Bon Blat, Llaràs i M. Serra–, Ilerda Serveis i Míster Plat Càtering.

34è Aplec Internacional Adifolk

Les degustacions se celebren en el marc del 34è Aplec Internacional, organitzat per Adifolk (Associació per la Difusió del Folklore) entre els dies 26 i 28 d'agost a Elvas i que té com a objectiu la promoció de la cultura popular catalana.

La mostra aplegarà 600 participants, membres de 25 entitats i entre les quals la representació lleidatana suma 8 agrupacions: la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida, els Cavallets del Corpus de Lleida, l'Esbart Arrels de Lleida, esFradins de Vielha, la Colla Gegantera i grallera de Balaguer, la Colla Gegantera de Bellvís, la Colla Sardanista Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig i el Pubillatge Nacional de Catalunya.

Es pot consultar el programa complet del 34è Aplec Internacional Adifolk (Elvas, Portugal) a l'enllaç.

Elvas

Elvas, de 28.000 habitants, és la ciutat de referència del districte de Portoalegre, a la regió portuguesa de l’Alentejo. S’ubica a 200 kilòmetres de Lisboa, i a només 10 kilòmetres en línia recta de la ciutat espanyola de Badajoz. La ciutat té com a atractiu turístic les fortificacions més grans del món, que són patrimoni de la humanitat per la Unesco des de 2012.





Forte de Gras (Elvas, Portugal) © Municipio Elvas
08/08/2022